-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Belgen zoeken hun weg in Zweden

Belgen zoeken hun weg in Zweden

Sinds 26 augustus 2013 is het kleine Zweedse stadje Eksjö gastheer van de 46ste editie van het wereldkampioenschap oriëntatielopen voor militairen. Naast een mannenploeg is er ook voor het eerst een Belgische vrouwenploeg die deelneemt aan het kampioenschap.

Maar liefst vierhonderd militairen uit 29 landen zijn tot 1 september te gast in het dorpje Eksjö in het zuidoosten van Zweden. Ze nemen deel aan de oriëntatiecompetitie georganiseerd door het CISM (Conseil International du Sport Militaire). Elf Belgische atleten waaronder vier vrouwen zijn hiervoor geselecteerd. "In januari 2013 hebben we een vrouwenploeg opgericht voor het oriëntatielopen", vertelt hoofdtrainer Christian Stoffels. "In deze internationale omgeving kunnen ze ervaring opdoen." Hun aanwezigheid heeft nog andere reden. Deze kampioenschappen zijn een goede voorbereiding op de komende Militaire Wereldspelen van 2015 in Zuid-Korea.

Net als hun mannelijke collega's moeten Aurélie Deschepper, Liesbeth Van de Velde, Helena Pluymers en Mira Scheir door de Zweedse bossen lopen, onder weg de kaart bestuderen en rennen naar het volgende punt. Op elke post registreer je je aanwezigheid met je badge. "Als je een post mist, wordt je gedeclasseerd", zegt assistent-trainer Manu Verpoorten. "Zo riskeer je op het einde van de rit voor niets gelopen te hebben." Het is een moeilijke opdracht waarbij al je zintuigen op scherp moeten staan. "De kunst is een goed evenwicht te vinden", verduidelijkt François Van Der Ouderaa, een Belgische deelnemer. Je moet zowel over een degelijke fysiek beschikken als een goede techniek."  Volgens de assistent-trainer is"voldoende ervaring hebben een belangrijke factor in deze sport. Verder is het een combinatie van fysiek en kaartlezen." Het is dus niet slim om snel te lopen zonder te weten waarheen. Analyse, besluitvorming en snelheid zijn enkele kernwoorden van de discipline. "Je loopt snel een blessure op", voegt Aurélie Deschepper toe, luchtverkeersleider op de vliegbasis in Florennes. "Je kan uitschuiven op een rots of je voet omslaan in een put. En dan is het voorbij."

Zwitserland, Rusland en Scandinavië zijn meesters in het oriëntatielopen. Zij veroverden dan ook medailles op de 5 km en 10 km. In het eindklassement eindigde België op een eervolle 15e plaats bij de mannen. De vrouwen eindigde negende waardoor zij nog negen andere landen achter zich lieten. "De mannen bevestigden hun topvorm en de vrouwen zetten een betere tijd neer dan verwacht", besluit Manu Verpoorten."Dit is een goed teken voor de Militaire Wereldspelen in 2015.