-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Bataljon Jagers te Paard terug naar de roots

Bataljon Jagers te Paard terug naar de roots

Voor het eerst in meer dan vijftien jaar voert een verkenningseenheid van Defensie daadwerkelijk weer een verkenningsoperatie uit. Sinds 1 april 2018 is een multisensordetachement van het Bataljon Jagers te Paard aan het werk rondom de internationale luchthaven van Mazar-e-Sharif, in het noorden van Afghanistan.

De laatste operatie waaraan een Belgische verkenningseenheid deelnam was de Kosovo Force (KFOR), de NAVO-vredesmacht in Kosovo. Vandaag werken de Belgische verkenners opnieuw binnen een NAVO-kader, deze keer tijdens de missie Resolute Support in Afghanistan. Die traint, adviseert en assisteert de Afghaanse veiligheidsdiensten en –instellingen, zodat die op termijn zelf hun grondgebied kunnen verdedigen en de bevolking kunnen beschermen.

De 31 militairen van het Bataljon Jagers te Paard worden in Afghanistan niet bij die trainingsactiviteiten ingezet. Zij keren terug naar hun roots en verzamelen er inlichtingen die moeten helpen om de internationale luchthaven van Mazar-e-Sharif te beveiligen.

De voornaamste dreiging in Afghanistan zijn terroristen die kampen aanvallen met zelfgemaakte mortieren en raketten. Het is de bedoeling om hun posities of acties op te sporen. Voor de verkenners is die opdracht een welgekomen afwisseling na meer dan twee jaar permanente inzet voor de binnenlandse operatie Vigilant Guardian. Voor ongeveer de helft van het detachement is het trouwens hun eerste buitenlandse opdracht.

Het Bataljon Jagers te Paard gebruikt verschillende soorten sensoren, vandaar ook de naam ‘multisensordetachement’. Eén daarvan is de Raven, de gloednieuwe drone die het bataljon zo’n vier maanden geleden in gebruik nam.

In Afghanistan zetten ze de Raven voor het eerst in tijdens een operatie. Dat vraagt wat aanpassingsvermogen, zegt de chef van het droneteam: “De Raven-opleiding was op zich een goede voorbereiding voor de opdracht, maar hier in Afghanistan zijn de omgeving en de vliegprocedures toch heel anders. Dat is dus aanpassen. Daarom zijn we volop aan het bekijken hoe we de drone hier het beste kunnen gebruiken.”

Het Bataljon Jagers te Paard zal tot eind november 2018 verkenningsopdrachten uitvoeren in Afghanistan. Vanaf november ontplooit Defensie ook een multisensordetachement in Mali. Vanuit de stad Gao zullen de verkenners inlichtingen verzamelen in een veel grotere zone. Dat zullen ze doen met hun standaardvoertuig de Pandur, die momenteel een update van de bepantsering krijgt.