-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Baltic Air Policing: Kleine-Brogel neemt over

Baltic Air Policing: Kleine-Brogel neemt over

 

Sinds 1 september 2019 heeft ons land voor acht maanden de leiding over de NAVO-opdracht Baltic Air Policing. Al voor de negende keer, op in totaal 51 periodes, garanderen Belgische F-16 gevechtsvliegtuigen de veiligheid van het Baltisch luchtruim. 

De Baltische staten hebben zelf geen luchtgevechtscapaciteit. Daarom lossen detachementen van NAVO-partners elkaar af. De F-16-eenheden van Kleine-Brogel en Florennes voeren de opdracht uit voor ons land.  

Op donderdag 2 januari 2020 nam een detachement van de vliegbasis in Kleine-Brogel de fakkel over van hun collega’s van Florennes. Die namen sinds september de opdracht voor hun rekening vanop de Litouwse luchtmachtbasis van Siauliai. 

Tijdens de eerste periode voerden ze maar liefst 14 alfa scrambles uit om vliegtuigen te onderscheppen die zonder toestemming het Baltisch luchtruim doorkruisen. Daarnaast voeren de piloten geplande zendingen uit zoals trainings- en verkenningsmissies. In totaal vlogen ze al 290 sorties, goed voor bijna 500 vlieguren. 

Buiten hun dagelijkse opdracht tonen de Belgische militairen hun warm hart door naburige scholen uit te nodigen voor een bezoek aan het Belgische detachement. Tijdens die bezoeken krijgen de leerlingen en hun begeleiders een uiteenzetting over de noodzaak van de BAP-opdracht en de kwaliteiten van onze F-16-gevechtsvliegtuigen. Als kers op de taart mogen ze tot slot van kortbij met een echt gevechtsvliegtuig kennismaken.