-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Ardense Jagers gaan in de aanval

Ardense Jagers gaan in de aanval

 

Het Bataljon Ardense Jagers neemt sinds 21 april 2018 deel aan een grootschalige oefening. Hiermee bereidt het personeel zich voor om als bataljon stand-by te staan voor de Europese Unie. Op woensdag 2 en donderdag 3 mei bereikt de oefening haar orgelpunt.

Elk jaar worden verscheidene Europese militaire eenheden door hun staf aangeduid om paraat te staan voor de Europese Unie. Die eenheden vormen gevechtsgroepen (battle groups) van 1.500 tot 2.500 militairen. Ze kunnen bij crisissen ingezet worden in het kader van het gemeenschappelijke veiligheids- en defensiebeleid van de EU. De battle groups worden ofwel gevormd door een kaderland, ofwel door een internationale coalitie, zoals de Benelux in de tweede helft van 2018. Voor ze stand-by staan of ingezet worden, doorlopen de eenheden een certificatie-oefening. Daarop bereiden ze zich voor met een hele reeks trainingen.

Tijdens de volgende inzet voor EUBG zal het Bataljon Ardense Jagers de coördinatie verzekeren van de andere Belgische eenheden: gemotoriseerde brigade, Belgische en Nederlandse infanteriecompagnies, steunelementen van het Bataljon Artillerie en het 2 Element voor Medische Interventie.

De plaatselijke pers was op 3 en 4 mei uitgenodigd om de militaire acties te volgen in het trainingskamp van Lagland. Op het programma: een aanval op een dorp waar de vijand zich sinds twee weken had verschanst. De korpscommandant van het Bataljon Ardense Jagers was tevreden dat zijn mensen konden oefenen in een natuurlijke omgeving, passend bij het beroep van militair. Door de vele opdrachten op straat overal te land was dit de laatste tijd minder mogelijk geweest.

"De komende maanden zal het bataljon een afwisselend programma doorlopen", vertelt de korpscommandant. "Na de oefening doorlopen we een periode van logistiek onderhoud om ons materieel weer in orde te brengen. Begin juni doorlopen we dan de certificatie-oefening voor de EUBG." Het bataljon zal daarna deelnemen aan de Franse nationale feestdag, op 14 juli in Parijs en zal ook aanwezig zijn op het defilé van 21 juli in Brussel.