-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Aanloop naar 11 november in volle gang

Aanloop naar 11 november in volle gang

 

In aanloop naar de herdenking van 11 november 1918 vinden regelmatig grootse herdenkingen plaats. Op 28 september waren de militaire begraafplaats van Houthulst en het dorp Passendale toneel van een dubbelplechtigheid.

Op 28 september 1918 startte onder leiding van Koning Albert I het eindoffensief. Al de eerste dag braken Belgische eenheden te Houthulst en Passendale door de vijandelijke linies. Dit werd dag op dag 100 jaar later herdacht met een grootse dubbelplechtigheid, muzikaal ondersteund door de Koninklijke Muziekkapel van de Marine. De twaalf emblemen van alle toenmalige regimenten stonden centraal in de plechtigheid, geëscorteerd door een eredetachement van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn - Grenadiers. Een Alouette III helikopter strooide witte bloemblaadjes uit boven de militaire begraafplaats van Houthulst en de markt van het dorp Passendale.

Minister van Defensie Steven Vandeput vertegenwoordigde de regering en in Houthulst nam een vertegenwoordiger van Z.M. de Koning deel.