-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

80.000 maskers voor Defensiepersoneel

80.000 maskers voor Defensiepersoneel

 

Defensie heeft 80.000 community masks voor zijn personeel besteld. De bedeling van die mondneusmaskers start midden mei. Ze spelen een belangrijke rol in de heropstart van het werk op de werkvloer. Telewerken is nog steeds de norm en social distancing samen met een goede hand- en hoesthygiëne blijven prioritair.

Defensie bereidt zich voor om op een gecontroleerde manier naar de werkvloer terug te keren. De rol van een mondmasker is hierin essentieel maar er circuleren verschillende types. Als werkgever ben je wettelijk verplicht je personeel voldoende te beschermen met middelen die voldoen aan vastgelegde normen. Daarom geven we een overzicht van de types van maskers volgens hun beschermingsgraad.

Zelfgemaakte maskers worden thuis gemaakt volgens een patroon dat je op de sociale media vindt. Ze laten toe een filter toe te voegen. De kwaliteit is afhankelijk van de gebruikte stof. Daarom heeft de regering beslist om twee filters per persoon te verdelen. Die filters zijn vanaf mei via de gemeente beschikbaar. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het op- en afzetten van die maskers, ze te vervangen wanneer ze nat of vuil zijn en ze dagelijks te wassen op 60° C.

De bestelde community masks worden in serie gemaakt met een filtercapaciteit die in het masker is verwerkt. Ze zijn gemaakt uit materialen die hun werking bewezen hebben door wetenschappelijke tests en hun kwaliteit is gegarandeerd voor minimaal 25 wasbeurten. Het is niet de bedoeling om die maskers permanent te dragen, enkel wanneer je geen anderhalve meter afstand kan respecteren.

De maskers komen in twee kleuren: lichtgrijs en donkergroen. Van de lichtgrijze zijn er 50.000 besteld zodat elke werknemer van Defensie er twee krijgt. Die kan je zelf tot honderd keer wassen op 60° C. De 30.000 donkergroene maskers zijn voor opleiding en training. Die worden beheerd en onderhouden binnen het kwartier. Je draagt het masker om te voorkomen dat je iemand anders kan besmetten. Het dient niet om jezelf te beschermen.

De kwartieren ontvangen vanaf 15 mei een starterkit. Die bevatten onder meer handgel voor collectief gebruik, een desinfectiezuil met ontsmettingsalcohol, reinigingssets voor oppervlaktes, waarschuwingsstickers, infoborden en 700 wegwerpmaskers. Die zijn in eerste plaats voor gebruik in grotere ruimtes of plaatsen waar veel passage is.

#COVID19BELDEF