-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

65 jaar 15 Wing

65 jaar 15 Wing

De 15 Wing Luchttransport in Melsbroek heeft haar 65-jarig bestaan gevierd. Tijdens het opendeurweekend van 21 en 22 september 2013 was het ook feest voor de C-130 Hercules en Falcon 20. Die vliegtuigen gingen hun veertigste dienstjaar in.

Tijdens haar 65-jarige bestaan heeft de 15 Wing aan heel wat missies deelgenomen in onder andere Afrika, Afghanistan en Libanon, of het nu was voor humanitaire hulp of troepentransport. Ze speelde ook een belangrijke rol tijdens minder bekende missies. Zo was het bijvoorbeeld een C-130 van de 15 Wing die vorig jaar na het verschrikkelijke busongeval in Zwitserland de slachtoffertjes terug naar België bracht.

Tijdens de opendeurdagen kon het publiek die iconen van de Belgische militaire luchtvaart in actie zien. Sommige bezoekers wonnen zelfs een luchtdoop in een C-130.

Ook de Falcon 20 mocht veertig verjaardagskaarsjes uitblazen. Het leger gebruikt dit zakenvliegtuig vooral om belangrijke personen of vips op hun bestemming te krijgen.

Er was niet alleen aandacht voor de C-130 en de Falcon. Bezoekers konden dit weekend de hele vloot van de 15 Wing en hun onderhoudsateliers bekijken. Verder stonden er allerlei demonstraties op het programma. Zo voerde de federale politie oefeningen uit met haar helikopters.

Met haar opendeurdagen lokte de 15 Wing dit jaar 40.000 geïnteresseerden.