-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

53ste editie van de EMHV is begonnen

53ste editie van de EMHV is begonnen

 

Dit jaar vindt de Europese Mars van de Herdenking en de Vriendschap (EMHV of in het Frans MESA) plaats van 25 tot 28 juni. Een kans voor Defensie om langs het traject de bevolking te ontmoeten en zijn organisatorisch talent te tonen, in samenwerking met gemeenten en verenigingen.

Dit jaar vinden de etappes van de mars plaats rondom de gemeentes Vielsalm, Houffalize, Sainte-Ode en La Roche-en-Ardenne. Telkens kan je kiezen tussen vier trajecten van 8, 16, 24 of 32 km.

Gedurende die vier dagen vinden bij een dertigtal militaire monumenten ook plechtigheden plaats waarbij bloemenkransen worden neergelegd. De Verbroedering van de Ardense Jagers organiseert op donderdag 27 juni een herdenkingsdag tijdens de etappe in Saint-Ode.

Nieuw dit jaar is een trail van 24 km op 26 juni, tijdens de etappe in Houffalize. De kampen waar de wandelaars overnachten zijn ondergebracht op campings in de gemeenten Bastenaken, Houffalize en La Roche-en-Ardenne.

Om alles in goede banen te leiden, werken 190 militairen mee aan het evenement, voornamelijk van de kazerne in Marche-en-Famenne. Medewerkers van gemeentediensten, uit verenigingen en handelaars dragen allemaal bij tot het succes van de mars.

Om te zorgen dat de wandelaars vier dagen plezier tegemoet gaan, hebben de organisatoren alvast op de hoge temperaturen ingespeeld. "Omdat we deze week erg hoge temperaturen verwachten, zullen we over de volledige omloop extra water bedelen", verklaart majoor Tangui de Maere d'Aertrycke, directeur van de EMHV.