-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

21 juli: verleden én toekomst centraal

21 juli: verleden én toekomst centraal

 

Het Koninklijk Legermuseum vormde dit jaar het decor voor de persconferentie over de Nationale Feestdag. Naast het traditionele defilé en de bijkomende festiviteiten herdenkt Defensie op 21 juli de 75ste verjaardag van de bevrijding van België. Ook de toekomst verliezen we niet uit het oog en dus trekken we die dag ook de kaart van de jeugd.

21 juli: sinds jaar en dag vindt die dag de Nationale Feestdag plaats en dat is ook dit jaar niet anders. Onze hoofdstad maakt zich weer op voor een grote volkstoeloop. Jong en oud kunnen komende zondag hun ogen de kost geven wanneer 900 militairen zich te voet, bereden en in de lucht laten zien.

2019: precies 75 jaar geleden werd België bevrijd en kwam er zo een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Zondag vergeten we die gebeurtenis dan uiteraard ook niet. Twintig historische legervoertuigen uit ‘44-45’ vervoegen tijdens het defilé de vele militaire detachementen.

We kijken ook vooruit. Daarom vormt jeugd en rekrutering een tweede thema waarop Defensie zich zondag focus. Generaal-majoor Marc Thys, directeur van het militair défilé, licht toe: “De jeugd is klaar om zich te engageren voor onze maatschappij, voor onze samenleving. Defensie biedt hen heel wat kansen om dit te verwezelijken. Naast de leerlingen van de militaire scholen en de kandidaten van de jeugdstages betrekken we dit jaar verschillende detachementen van de lucht- , marine- en de nieuwe defensiecadetten in ons programma.”

Als slot van de persconferentie konden de aanwezigen een training voor het luchtdefilé bewonderen. De komende dagen vinden de laatste trainingen plaats zodat de militairen zondag helemaal paraat staan.

Het volledige programma en aanbod van de Nationale Feestdag vind je op www.2107.be.