-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

21 Juli, Belgen op veilige afstand verenigd

21 Juli, Belgen op veilige afstand verenigd

Vandaag stond het hele land opnieuw in teken van de Nationale Feestdag. Door de omstandigheden koos men voor beperkte festiviteiten op het Paleizenplein. Enkel de tweehonderd genodigden konden die bijwonen. Toch weerhield dit België niet om op passende wijze ode te brengen aan 75 jaar bevrijding, alsook de helden van nu nog eens extra te bedanken.

Omwille van de coronacrisis was de beleving van de Belgische Nationale Feestdag dit jaar helemaal anders. Geen Brusselse pleinen gevuld met jong en oud, geen wapperende vlagjes of tricolore kleuren geschilderd op talloze gezichten. In plaats daarvan was er een ongewone stilte wanneer je op 21 juli het centrum van onze hoofdstad binnenreed.  Het zijn nu eenmaal bijzondere tijden en die vragen om bijzondere maatregelen. Toch koos men ervoor om deze feestdag niet zomaar te laten voorbijgaan en koos men voor een ingetogen maar bijzondere viering.

Wanneer de eerste klanken van de Koninklijk Muziekkapel van de Gidsen weerklonken op het Paleizenplein, deed de feeststemming zijn intrede. Voor de parade bleven de moderne voertuigen achter slot en grendel, maar ter ere van 75 jaar bevrijding kregen de genodigden een militair défilé anno ‘40-‘45 te zien. 

Niet alleen de helden van vroeger kregen een uitnodiging in de bus. Ook hulpverleners die tijdens de crisisperiode ons land mee rechthielden en houden kregen een plaats op de tribune. Op het einde van de plechtigheid werden ze getrakteerd op een persoonlijk en hartverwarmend applaus door de Koninklijke familie en de voltallige regering.

Het grote scherm dat centraal voor het Koninklijk Paleis opgesteld stond, herenigde onze landgenoten. Artiesten spreidden zich over de mooiste plaatsen die ons land rijk is en gaven er het beste van zichzelf om zo het Nationale gevoel nog wat extra aan te wakkeren op deze bijzondere 21ste juli.