-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

1 Wing combineert trainingen tijdens Dark Blade

1 Wing combineert trainingen tijdens Dark Blade

 

Nog tot 1 juni vindt in Tsjechië voor de dertiende keer het Helicopter Exercice Programme plaats van het Europees Defensieagentschap (EDA). Naast de internationale trainingen grijpt elk land de gelegenheid aan om eigen eenheden gezamenlijk te trainen. Dat deden ook de 1 Wing en het Bataljon Artillerie.

In de namiddag van 23 mei 2019 vlogen een NH90 Caiman van het 18de smaldeel en een A109 Agusta van het 17de smaldeel samen tijdens een tactische insertie van een Tactical Air Control Party (TACP) van vijf militairen van het Bataljon Artillerie.

“Een TACP is een gespecialiseerd team om luchtmiddelen in te zetten om grondtroepen te ondersteunen”, vertelt de teamchef. “Wij vormen de link tussen lucht en grond voor een inzet met een maximaal effect en een gecontroleerd risico. Tijdens onze inzet hier op het terrein verfijnen we tijdens simulaties onze technieken en procedures.”

Om de TACP via de lucht ter plekke te brengen, voeren de A109- en NH90-helikopters een tactische vlucht uit, waarbij ze elkaar beschermen. “De eerste opent de weg op delicate momenten en verkent de landingszone”, gaat hij verder. “De A109 kan ook de Caiman en de militairen beschermen tijdens het uitstijgen.”

Tijdens dit soort kleinere trainingen in de rand van de Europese oefening kunnen de twee toestellen hun potentieel verkennen en elkaar aanvullen. Tegelijk bereiden ze zich al voor op de komende oefeningen tijdens Dark Blade. Elke ervaring is weer een stap vooruit.